Historik

IF Linnéa bildades den 13 maj 1909 och har under sin mer än sekellånga historia bland annat tagit sju OS-medaljer och över 165 SM-guld. 18 olika idrotter har utövats i föreningar av vilka boxning och friidrott tillhör de allra mest framgångsrika.

Drygt 110 år är ett långt liv för en förening. Och liv har det verkligen varit i Linnéa som snabbt etablerade sig som en av landets bästa klubbar i en rad olika idrotter. Den verkliga storhetstiden ligger nu långt tillbaka men boxningen och speciellt tjejboxningen är fortfarande i absoluta Sverigeelit.

Det är boxningen och friidrotten som varit ryggraden genom föreningens historia. Otaliga är de medlemmar som passerat genom åren. De 18 sektionerna har idag också krympt till två självständiga föreningar: IF Linnéa Friidrott och IF Linnéa Boxning med samma klubbmärke och tävlingskläder.

Linnéa är en söderklubb! Tillsammans med Hammarby, Hellas och Reymers har vi förknippats med Söder och söder om Söder. Det är också ovan nämnda klubbar som varit våra värsta konkurrenter. Idag är det mer utspritt och det finns knappast några stadsdelsklubbar längre.

Det började i Årstaskogen och sjön Trekanten. Aspudden blev sedan under många år den fasta punkten för de flesta idrotterna på programmet. Aspuddens IP gick under namnet benämning Linnéa. Vi arrenderade den och där ordnades också dans, basarer och familjefestligheter. När Zinkensdamms IP byggdes på 30-talet flyttade verksamheten över dit med närbelägna Tantolunden. Här var det främst friidrott och skridskor. En period höll vi mer till på Östermalms IP men nu med nya löparvågen är det åter Zinken, Tanto och Söder som gäller. Boxarna har hållit till på Södermalm.

Idag får vi erkänna att Hammarby är söderklubben nr 1. Klubbarna har genom åren varit konkurrenter och drabbat samman i en rad olika idrotter. Hammarby dominerar nu också friidrotten på södersidan. Hammarby är en storklubb som blivit ett varumärke och har i några grenar tagit över färdiga verksamheter.

Tidernas linnéait är löparen Edvin Wide tätt följt av skrinnaren och OS-guld-medaljören Åke Seyffarth och boxaren George Scott (världsmästare och OS-silver-medaljör). Andra stora namn är tolvfaldige svenske mästaren i skridskolöpning  Axel Blomquist, samt boxarbröderna Stig och Kurt Kreüger samt boxarna Roger Andersson och Anna Laurell.


Edvin Wides staty på Stockholms stadion